Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cicánk gondozása

Cikkek

Mivel etessük a macskát?

2011.05.24

Ahol macska van a háznál, sokszor felvetődik a kérdés: mivel etessük? Ugyanis vannak nagyon válogatós cicák.

 

Kedvencünk halála

2010.01.23

EGY MACSKA ÁTLAGOSAN 15 ÉVIG ÉL. Ha macskát tartunk, előbb-utóbb szembe kell néznünk azzal, hogy elveszíthetjük. A legtöbb cicát nem végelgyengülés viszi el, hanem az állatorvos segíti át a halálba.

 

Az idős macska

2010.01.16

MANAPSÁG A MACSKÁK NÉPSZERŰBBEK, MINT VALAHA. Ugyanakkor emelkedett a macskagyógyászat színvonala, amivel egyenes arányban nőtt az idős macskák száma is. Egy macska kb. tízéves korától számít öregnek, de átlagos élettartama 13-14 év szokott lenni, sőt kis hányaduk megéri a késő tizenéves vagy akár huszonéves kort is. Mivel legtöbbjük fokozatosan öregszik meg, amíg egészségesek, kevés lényegi változtatásra van szükség napirendjükben.

 

Utazás macska nélkül

2010.01.06

KI GONDOSKODIK CICÁNKRÓL, HA SZABADSÁGRA MEGYÜNK? Ha csak egy éjszakára vagy hétvégére utazunk el hazulról, macskánk vígan eléldegél egyedül is, míg meg nem érkezünk. A legtöbb macska nem szereti az életmódváltozást, és otthon maradni még gazda nélkül is kevésbé nyűgös dolog, mint átköltözni egy kisállatpanzióba. A megfelelő mennyiségű eledelt megfelelő időközönként kiporciózó elektromos szerkezet használatával macskánk rendszeres táplálását is biztosíthatjuk. Mindig hagyjunk neki bőségesen ivóvizet.

 

A macska szállítása

2009.12.27

EGY FÜGGETLEN, TERRITORIÁLIS GONDOLKODÁSÚ MACSKA számára nincs annál nyugtalanítóbb, mint ha megragadják, bezárják, és erőszakkal elcipelik valami ismeretlen helyre - legyen az az állatorvos rendelője vagy egy új lakás egy sosem látott környéken. Ha el kell vinnünk valahová a macskát, fontos, hogy minimálisra csökkentsük a megpróbáltatásait.

 

Kint vagy bent?

2009.10.01

A macskák hajlékony, izmos állatok, akik élvezik a testmozgást. Sok macskarajongó kegyetlenségnek tartja, ha a macskát egy életre lakásba zárják. Más gazdák viszont elviselhetetlenül kockázatosnak érzik macskájuk kiengedését, vagy olyan helyen laknak - pl. sokemeletes házban -, ahol amúgy sem járhat ki a cica.

 

Testápolás

2009.08.05

A legtöbb macska rendszeresen tisztálkodik, kivéve, ha fájdalmai vannak, rosszul érzi magát, vagy nagyon öreg. Az ápolatlan külső gyakran a betegség egyik első jele. A mosakodással a macska tisztán tartja bundáját, masszírozza a bőrét, eltávolítja az elhalt szőrszálakat, és serkenti az újak növekedését.

(John & Caroline Bower)

 

Hogyan gondoskodjunk felnőtt macskánkról?

2009.06.12

A serdülőkor nagyjából a hatodik hónap után veszi kezdetét, felnőtté pedig egy- és hároméves kora között válik a macska (nagytestű vagy hosszú szőrű fajták később). Jóllehet, macskánk már rég nem kiscica, napi elfoglaltságai, az evés, a tisztálkodás, a játék mégis ugyanazok maradtak. Ha e téren bármi változást tapasztalunk, forduljunk az állatorvoshoz. Egyetlen lényegi különbség a kölyök és a kifejlett macska között az, hogy az utóbbi képes szaporodni - és szaporodik is, ha sorsára hagyjuk szegényt.

(John & Caroline Bower)

 

Felnőtt macskánk etetése

2009.05.23

Hat és tizenkét hónapos kora között a macskának napi 600-700 kalóriára van szüksége, hogy fenntartsa a növekedési energiaszintet; utána már beéri 450 kalóriával is naponta. Ez nagyjából megfelel egy félkilós konzervnek, amit két részletben kell odaadni neki.

(John & Caroline Bower)

 

Szobatisztaság

2009.05.13

Tisztaság terén a macskák jól megérdemelt hírnévnek örvendenek, melyet mosakodási és ürítési szokásaikkal vívtak ki maguknak. A kiscicákat általában könnyebb szobatisztaságra nevelni, mint a kutyusokat, mert ösztönösen el akarják takarni földdel ürüléküket és vizeletüket, nem csoda hát, hogy vonzza őket a macskaalom. Az elválasztás és a szilárd táplálékra való átszokás időszakában - 3 és 4 hetes koruk között - anyjuk általában megtanítja a kölyköket, hová ürítsenek. Ezért aztán, amikor kiscicánk már elég idős ahhoz, hogy hazavigyük, szinte soha nem kell az alapoknál kezdenünk.

(John & Caroline Bower)