Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cicánk gondozása

Cikkek

Mivel etessük a macskát?

Ahol macska van a háznál, sokszor felvetődik a kérdés: mivel etessük? Ugyanis vannak nagyon válogatós cicák.

 
2011.05.24 | Menüpont: Cicánk gondozása

Kedvencünk halála

EGY MACSKA ÁTLAGOSAN 15 ÉVIG ÉL. Ha macskát tartunk, előbb-utóbb szembe kell néznünk azzal, hogy elveszíthetjük. A legtöbb cicát nem végelgyengülés viszi el, hanem az állatorvos segíti át a halálba.

 
2010.01.23 | Menüpont: Cicánk gondozása

Az idős macska

MANAPSÁG A MACSKÁK NÉPSZERŰBBEK, MINT VALAHA. Ugyanakkor emelkedett a macskagyógyászat színvonala, amivel egyenes arányban nőtt az idős macskák száma is. Egy macska kb. tízéves korától számít öregnek, de átlagos élettartama 13-14 év szokott lenni, sőt kis hányaduk megéri a késő tizenéves vagy akár huszonéves kort is. Mivel legtöbbjük fokozatosan öregszik meg, amíg egészségesek, kevés lényegi változtatásra van szükség napirendjükben.

 
2010.01.16 | Menüpont: Cicánk gondozása

Utazás macska nélkül

KI GONDOSKODIK CICÁNKRÓL, HA SZABADSÁGRA MEGYÜNK? Ha csak egy éjszakára vagy hétvégére utazunk el hazulról, macskánk vígan eléldegél egyedül is, míg meg nem érkezünk. A legtöbb macska nem szereti az életmódváltozást, és otthon maradni még gazda nélkül is kevésbé nyűgös dolog, mint átköltözni egy kisállatpanzióba. A megfelelő mennyiségű eledelt megfelelő időközönként kiporciózó elektromos szerkezet használatával macskánk rendszeres táplálását is biztosíthatjuk. Mindig hagyjunk neki bőségesen ivóvizet.

 
2010.01.06 | Menüpont: Cicánk gondozása

A macska szállítása

EGY FÜGGETLEN, TERRITORIÁLIS GONDOLKODÁSÚ MACSKA számára nincs annál nyugtalanítóbb, mint ha megragadják, bezárják, és erőszakkal elcipelik valami ismeretlen helyre - legyen az az állatorvos rendelője vagy egy új lakás egy sosem látott környéken. Ha el kell vinnünk valahová a macskát, fontos, hogy minimálisra csökkentsük a megpróbáltatásait.

 
2009.12.27 | Menüpont: Cicánk gondozása

Kint vagy bent?

A macskák hajlékony, izmos állatok, akik élvezik a testmozgást. Sok macskarajongó kegyetlenségnek tartja, ha a macskát egy életre lakásba zárják. Más gazdák viszont elviselhetetlenül kockázatosnak érzik macskájuk kiengedését, vagy olyan helyen laknak - pl. sokemeletes házban -, ahol amúgy sem járhat ki a cica.

 
2009.10.01 | Menüpont: Cicánk gondozása

Testápolás

A legtöbb macska rendszeresen tisztálkodik, kivéve, ha fájdalmai vannak, rosszul érzi magát, vagy nagyon öreg. Az ápolatlan külső gyakran a betegség egyik első jele. A mosakodással a macska tisztán tartja bundáját, masszírozza a bőrét, eltávolítja az elhalt szőrszálakat, és serkenti az újak növekedését.

(John & Caroline Bower)

 
2009.08.05 | Menüpont: Cicánk gondozása

Hogyan gondoskodjunk felnőtt macskánkról?

A serdülőkor nagyjából a hatodik hónap után veszi kezdetét, felnőtté pedig egy- és hároméves kora között válik a macska (nagytestű vagy hosszú szőrű fajták később). Jóllehet, macskánk már rég nem kiscica, napi elfoglaltságai, az evés, a tisztálkodás, a játék mégis ugyanazok maradtak. Ha e téren bármi változást tapasztalunk, forduljunk az állatorvoshoz. Egyetlen lényegi különbség a kölyök és a kifejlett macska között az, hogy az utóbbi képes szaporodni - és szaporodik is, ha sorsára hagyjuk szegényt.

(John & Caroline Bower)

 
2009.06.12 | Menüpont: Cicánk gondozása

Felnőtt macskánk etetése

Hat és tizenkét hónapos kora között a macskának napi 600-700 kalóriára van szüksége, hogy fenntartsa a növekedési energiaszintet; utána már beéri 450 kalóriával is naponta. Ez nagyjából megfelel egy félkilós konzervnek, amit két részletben kell odaadni neki.

(John & Caroline Bower)

 
2009.05.23 | Menüpont: Cicánk gondozása

Szobatisztaság

Tisztaság terén a macskák jól megérdemelt hírnévnek örvendenek, melyet mosakodási és ürítési szokásaikkal vívtak ki maguknak. A kiscicákat általában könnyebb szobatisztaságra nevelni, mint a kutyusokat, mert ösztönösen el akarják takarni földdel ürüléküket és vizeletüket, nem csoda hát, hogy vonzza őket a macskaalom. Az elválasztás és a szilárd táplálékra való átszokás időszakában - 3 és 4 hetes koruk között - anyjuk általában megtanítja a kölyköket, hová ürítsenek. Ezért aztán, amikor kiscicánk már elég idős ahhoz, hogy hazavigyük, szinte soha nem kell az alapoknál kezdenünk.

(John & Caroline Bower)

 
2009.05.13 | Menüpont: Cicánk gondozása


 


Utolsó képFacebookArchívum

Naptár
<< Október >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Statisztika

Online: 1
Összes: 186487
Hónap: 5324
Nap: 210