Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Cicák és más házi kedvencek

SOK CSALÁD TART TÖBBFÉLE HÁZI KEDVENCET, és mindenki számára a legkellemesebb, ha az állatok békében élnek egymással. Kezdő kisállat-tulajdonosok gyakran megdöbbennek, milyen jól megférnek a macskák más fajokkal, például a kutyákkal. El kell ismerni mindazonáltal, hogy a macskák módfelett hatékony és aktív ragadozók, és a velük született vadászösztönt hamar kiváltja bármi, ami magas hangon vinnyog, zizegő hangot ad, vagy picike és fürgén mozog. Más szóval, a macskák többségében botorság volna megbízni, ha egeret, hörcsögöt vagy aranyhalat akarunk tartani mellette.

Korai tapasztalatok

A kismacskák elsődleges, legérzékenyebb szocializációs periódusa 2 és 7 hetes koruk közé esik, bár a folyamat alacsonyabb intenzitással egész életükben folytatódik, beleértve a 6 és 12 hónapos kor közötti másodlagos, „serdülőkori” szocializációs fázist.

Ezekben az első hetekben alakulnak ki a cicák mélyebb kötődései, például anyjuk és alomtestvéreik iránt. Emellett kialakulhat bennük a többszörös fajazonosság is. Más szóval, ha ebben a korban a kismacskát együtt nevelik fel például egy kutyával vagy nyúllal, a későbbiekben barátnak tekinti őket – feltéve persze, hogy nem robban ki közöttük ellenségeskedés. Ez a korai bevésődés olyannyira erős, hogy a kiscicát együtt nevelték a macskák valamely hagyományos zsákmányállatával – mondjuk, patkánnyal – akkor ennek a fajnak a tagjait még felnőttkorában sem fogja megtámadni.

Ahogy a cica cseperedik, hajlandósága, hogy azonosuljon más fajokkal, rohamosan csökken, s ekképpen egyre nehezebb harmonikus kapcsolatot kialakítani közte és más háziállatok között. Egyetlen szembeötlő kivétel e szabály alól a szoptatós anyamacska, melynek anyai ösztönei – úgy tűnik – felülírják az összes többit. Egy tejelő nőstény képes nyúlfiakat, kismókusokat, de akár még kölyökkutyákat is szoptatni.

A fedetlen akváriumban tartott hal könnyű préda a macskának. Nemigen várhatjuk el a legjólneveltebb cicától sem, hogy ilyen helyzetben ellenálljon a kísértésnek.

Macskák és kutyák összeszoktatása

 • Kismacska és kutya összeszoktatásához aránylag egyszerű lépések vezetnek:

  • Mielőtt belefognánk, sétáltassuk meg alaposan a kutyát, és tömjük tele a bendőjét, hogy minél elégedettebb és jóllakottabb legyen. A cél, hogy minden jelenlévő nyugodt legyen.

  • Tartsuk a kutyát laza pórázon, a kiscica pedig üljön valaki másnak az ölében.

  • A pórázt fogva vezessük a kutyát közelebb a cicához, és utasítsuk, hogy üljön le. Ha szót fogad, dicsérjük meg, vagy adjunk neki jutalomfalatot.

  • Ha a kutya elég nyugodtnak látszik, engedjük megszaglászni a cicát, és ismét jutalmazzuk meg nyugalmáért. Ismételjük meg ezt az eljárást naponta többször, míg egyik állatot sem hozza ki sodrából a másik jelenléte. Ekkor elengedhetjük a cicát, hadd futkározzon a szobában, és folyamatosan jutalmazzuk a kutyát, ha erre nem reagál. Az első hetekben soha ne hagyjuk őket egyedül, és tartsuk a kutyát továbbra is hosszú pórázon, ha netán közbe kellene avatkoznunk.

 • A felnőtt macska és kutya összeszoktatása:

  • Ebben az esetben nagyobb óvatossággal kell összeismertetnünk a kutyával, különösen, ha a macska még sosem találkozott ilyen állattal, vagy – ami még rosszabb – találkozott, de a kutya megkergette és halálra rémítette. A kifejlett macska könnyen kivergődhet a kezünkből, és elillanhat, a hirtelen mozgás pedig arra késztetné a kutyát, hogy utánavesse magát. Ez meg csak igazolná a macska félelmeit, és állandósítaná a problémát. Az első néhány találkozás erejéig nem árt tehát egy kosárba zárni a macskát, jócskán a kutya hatósugarán kívül, hogy megfigyelhesse az ebet, de ne tudjon sem elmenekülni, sem agresszíven védekezni.

  • Ha már mindkét állat nyugodtnak látszik, folytassuk úgy, mint a kismacska és a kutya esetében.

Hetekbe telhet, míg egy félénk macska elviseli, hogy egy szobában van egy kutyával. Legyünk türelmesek! Ügyeljünk arra, nehogy a kutyánk kergetéssel vagy hangos ugatással megerősítse a cica félelmeit!

Az egy fedél alatt élő kutyák és macskák között mély vonzalom alakulhat ki, ha kellő gonddal, együtt neveljük fel őket, vagy ha van elég idejük meg terük az összeszokásra.

(John & Caroline Bower)