Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A macska viselkedése

Cikkek

Territoriális magatartás

2019.11.09

A MACSKÁK TELE VANNAK ELLENTMONDÁSSAL. Háziállatok, és mégis visszatérhetnek a vadonba.

 

Vadászat

2011.02.26

KÖNNYEN MEGFELEDKEZÜNK RÓLA, HOGY A MACSKÁT eredetileg azért háziasították, mert apró kártevőkre vadászott. Fizikai tulajdonságai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy sikeres vadász legyen - nagy, előrenéző szemei biztosítják a széles látómezőt, füle jóval magasabb frekvenciájú hangokat is érzékel, mint az emberé (pl. a kisrágcsálók neszezését), egyedülálló mozgékonysága és egyensúlyérzéke az ugrásban és a zsákmány elfogásában, halálos karmai és fogazata pedig a préda megragadásában és megölésében segíti. Gyilkos harapásával a nyaki csigolyák között metszi át áldozatainak gerincvelejét, szinte azonnal kioltva életüket.
 

A játék jelentősége

2010.09.19

A HÁZIMACSKA EGYIK LEGSZERETETREMÉLTÓBB VONÁSA a játékossága. Akinek két vagy több macskája van, véget nem érő gyönyörűséggel figyelheti, amint kergetőznek, lesből támadnak, birkóznak egymással.

 

Cicák és más házi kedvencek

2010.07.08

Kezdő kisállat-tulajdonosok gyakran megdöbbennek, milyen jól megférnek a macskák más fajokkal, például a kutyákkal.

 

 

Cicakötelékek

2010.07.01

A RÓLUK KIALAKULT KÉPPEL ELLENTÉTBEN A MACSKA társas állat, és szoros kapcsolatot tud létesíteni akár az emberrel, akár a többi házi kedvenccel. Hozzánk fűződő viszonya egyéni vérmérsékletétől és korai szocializációjától függ, meg attól, hogyan bánunk vele. Nem minden macska értékeli nagyra a szoros fizikai kontaktust, és ez az ölbecicát kedvelő gazdiknak csalódást okozhat. Bizonyos fajták, például a sziámik, gyöngéden ragaszkodóak, míg mások, például az abesszin, inkább független természetűek. Persze, vannak kivételek.

 

Viselkedési problémák megelőzése

2010.05.22

VISELKEDÉSI PROBLÉMA AZ, AMIT A MACSKA GAZDÁJA (vagy más, a macskával érintkező ember) elfogadhatatlannak tart. Bizonyos „viselkedési problémák”, például a vizeletfröcskölés vagy a macskapárbaj, a világ legtermészetesebb dolgai, mármint a macskák szemszögéből. Ezeket csak a gazda tartja problémának, mert kényelmetlenséget vagy bajt okoznak.
 

Hogyan kommunikálnak a macskák?

2010.04.26

A MACSKÁT JÓVAL KÉSŐBB HÁZIASÍTOTTA AZ EMBER, mint a kutyát, és átalakulásuk vadon élő ragadozóból hűséges baráttá korántsem mondható teljesnek. A macskák máig is az ősi, vad kolóniákban kifejlődött szabályok és jelzések alapján kommunikálnak. A fajtárs területének és magánéletének tiszteletben tartása a legfőbb alapelv, amely a macskák egymás mellett élését lehetővé teszi. A nagyon nyerstől a leheletfinomig terjedő jelzések útján érintkeznek egymással, az emberénél sokkal hatékonyabb érzékszervek segítségével.

 

A macska viselkedése

2010.02.13

A MACSKÁKRÓL SZÉLES KÖRBEN ELTERJEDT NÉZET, hogy mindig pontosan azt teszik, amit akarnak. Egyesek csodálják ezt a függetlenséget, és a cicák fejlett intelligenciájának jeleként értékelik, míg mások kárhoztatják, és a veleszületett macskaönzés ékes bizonyítékát látják benne. A híres függetlenség a macskának abból a tulajdonságából ered, hogy inkább vadászik egyedül, mint csapatosan.